Visie, Geschiedenis en Samenwerking

Start Plukkerij Framblij

‘Ben je boos? Pluk een framboos, dan ben je snel weer framblij’

Dirk-Jan Bruinsma begon rond 2010 op het familiebedrijf aan de Zwartendijk 11, waar eerst zijn vader Pim Bruinsma teelde, daarvoor zijn opa Dirk Bruinsma, en daarvoor zijn overgrootvader Janus Boon de Druiveneetgelegenheid had.
Dirk-Jan was hovenier en wilde graag wat doen op het land dat al zoveel generaties in de familie was.

Hij begon met een proefteelt frambozen.
De frambozen waren heerlijk zoet, smaakten heel anders dan de frambozen die er verkocht werden in de supermarkt en waren veel langer houdbaar.
Zo kwam de familie op het idee om mensen zelf te laten plukken.
Kinderen weet vaak niet eens meer dat fruit vanuit de aarde groeit!
En hoe lekker het is als het vers en rijp van de struik komt (zonder vlieguren)

Zo begon het fruitplukken op kleine schaal, maar groeide snel uit naar groter en meer soorten fruit (15) en tegenwoordig ook groenten.

In de loop van de 10 jaar kwam er van alles bij: een Theeschenkerij, een kinderboerderijtje, paardjes, diverse speelplekken (binnen/buiten), diverse rariteiten musea en ook werd er samengewerkt met het theater Cultuurschuur (wat er al eerder was) Er ontstond een veelheid aan creativiteit in ideeen, die ook stelselmatig worden uitgevoerd!

Bijna alle materialen die in de verbouwing en in de inrichting zijn gebruikt, zijn reeds gebruikte materialen.
Met heel veel handigheid maakt Dirk daar allerlei bouwsels van en met veel fantasie tovert Gerda, de moeder van Dirk,  veel kringloop spullen om tot vrolijke kleurrijke meubelen en worden er de mooiste schilderijen van gemaakt!

En zo werd het een echt creatief familiebedrijf, geheel  op organische wijze ontstaan, waar helaas vader Pim niet meer bij kon zijn, maar waar dochter/zus Klaaske steeds vaker de Theeschenkerij ging bemensen.

Bij Framblij wordt bewust biologisch gewerkt, maar er is nooit een SKAL-certificatie aangevraagd, omdat dit zeer arbeidsintensief en ook duur is.
Zichtbaar is dat er van alles wordt gedaan om zo bewust mogelijk met het fruit,  de natuur en materialen om te gaan.

De maatschappelijke betrokkenheid van het bedrijf zie je terug in het samenwerken met Instellingen voor Dagbesteding, er wordt gewerkt met mensen met een verstandelijke beperking, er zijn veel vrijwilligers die er een warme ontvangst vinden en er staat een verkoopkraam van Ipse de Brugge. Dit alles op vrijwillige basis, zonder dat er een verdienmodel aan te pas komt!

Schoolklassen, BSO’s, Ouderen, Verschillende Culturen uit de regio maar ook van ver daarbuiten weten inmiddels de weg naar Framblij te vinden.

Ook wordt er regelmatig samengewerkt met lokale middenstanders, zoals o.a. de verkoop van ‘frambozen’ ijsjes met IJSSALON IL BIANCO uit ’s-Gravenzande, Gezamenlijke Evenementen met EENDENTOURS. Met Rederij de GANTEL worden voor bussen Westlandse Dagen georganiseerd en zo is er van alles te doen en te beleven!

www.eendentourswestland.nl/arrangementen/vit-amine-en-fun-route

www.bezoek-westland.nl/plukkerij-framblij
Toeristische website van het Westland.